Administrator
- Şube
- hollanda
Çocuğunuzun 2026-2027 eğitim öğretim yılı kapsamında okul kayıt işlemlerini tamamlayabilmesi için uygulanan Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (e-Kayıt), Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen dijital kayıt sistemidir. Öğrencilerin kayıtları, Adres Kayıt Sistemi (AKS) ve e-Okul verileri esas alınarak büyük ölçüde otomatik olarak oluşturulur.Bu rehberde e-Kayıt sistemi, adres doğrulama belgesi nasıl alınır, kayıt sırasında istenebilecek belgeler ve dikkat edilmesi gereken noktaları bulabilirsiniz.
e-Kayıt (Adrese Dayalı Kayıt Sistemi) Nedir?
e-Kayıt, öğrencilerin yerleşim yeri adresine göre ilgili okula otomatik olarak yönlendirilmesini sağlayan kayıt sistemidir.Veliler, öğrencinin hangi okula kayıt hakkı kazandığını e-Devlet üzerinden sorgulayabilir. Kayıt işlemleri adres bilgilerinin güncel olması şartıyla sistem tarafından gerçekleştirilir.
Adres Doğrulama Belgesi Nasıl Alınır?
Adres doğrulama işlemi için en sık kullanılan belge Yerleşim Yeri (İkametgâh) Belgesidir.e-Devlet üzerinden alma
- e-Devlet hesabınıza giriş yapın.
- Arama bölümüne "Yerleşim Yeri (İkametgâh) Belgesi" yazın.
- Belgeyi oluşturun.
- PDF olarak indirip yazdırabilirsiniz.
Tarihçeli Yerleşim Yeri Belgesi Nasıl Alınır?
Bazı okullar adres değişikliğinin ne zaman yapıldığını görmek amacıyla Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi talep edebilir.Bunun için:
- e-Devlet'e giriş yapın.
- Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi hizmetini açın.
- Belgenizi oluşturup indirebilirsiniz.
e-Kayıtta İstenebilecek Belgeler
Okulun uygulamasına göre farklılık gösterebilmekle birlikte aşağıdaki belgeler talep edilebilir:- Yerleşim Yeri (İkametgâh) Belgesi
- Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi
- Aynı Hanede İkamet Eden Kişi Belgesi
- Kimlik Kartı
- Velayet kararı (gerekiyorsa)
- Vasi kararı (gerekiyorsa)
- Adresi doğrulayan güncel fatura (gerektiğinde)
- Kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi (adres değişikliği yapılan durumlarda)
- Doğalgaz, elektrik veya su abonelik belgesi (okulun talebine göre)
Adres Bilgisi Güncel Değilse Ne Yapılmalı?
Adresiniz güncel değilse öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü üzerinden adres kaydınızı güncellemeniz gerekir.Adres bilgileriniz güncellendikten sonra e-Okul sistemi belirli süre içerisinde yeni adres bilgilerini esas alacaktır.
e-Kayıt Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Çocuğunuzun hangi okula kayıt hakkı kazandığını öğrenmek için:- e-Devlet'e giriş yapın.
- İlköğretim Okulları Adrese Göre Kayıt Okulu Sorgulama (e-Kayıt) hizmetini açın.
- T.C. Kimlik Numaranız ile sorgulama yapabilirsiniz.