• 🚀 Paylaştıkça ve Davet Ettikçe Kazan!
    Forumumuzda konu açarak, mesaj yazarak ve arkadaşlarınızı davet ederek gelir elde edebilirsiniz.
    ✨ Hemen Üye Ol & Kazanmaya Başla

2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (e-Kayıt) Rehberi

5.00 Oylama
1 Değerlendirme

2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (e-Kayıt) Rehberi

0 177

Administrator
Ticaret puanı: 0 / 0 / 0

adres doğrulama süreci.png

Çocuğunuzun 2026-2027 eğitim öğretim yılı kapsamında okul kayıt işlemlerini tamamlayabilmesi için uygulanan Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (e-Kayıt), Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen dijital kayıt sistemidir. Öğrencilerin kayıtları, Adres Kayıt Sistemi (AKS) ve e-Okul verileri esas alınarak büyük ölçüde otomatik olarak oluşturulur.

Bu rehberde e-Kayıt sistemi, adres doğrulama belgesi nasıl alınır, kayıt sırasında istenebilecek belgeler ve dikkat edilmesi gereken noktaları bulabilirsiniz.

e-Kayıt (Adrese Dayalı Kayıt Sistemi) Nedir?​

e-Kayıt, öğrencilerin yerleşim yeri adresine göre ilgili okula otomatik olarak yönlendirilmesini sağlayan kayıt sistemidir.

Veliler, öğrencinin hangi okula kayıt hakkı kazandığını e-Devlet üzerinden sorgulayabilir. Kayıt işlemleri adres bilgilerinin güncel olması şartıyla sistem tarafından gerçekleştirilir.

Adres Doğrulama Belgesi Nasıl Alınır?​

Adres doğrulama işlemi için en sık kullanılan belge Yerleşim Yeri (İkametgâh) Belgesidir.

e-Devlet üzerinden alma​

• e-Devlet hesabınıza giriş yapın.
  • Arama bölümüne "Yerleşim Yeri (İkametgâh) Belgesi" yazın.
  • Belgeyi oluşturun.
  • PDF olarak indirip yazdırabilirsiniz.

Tarihçeli Yerleşim Yeri Belgesi Nasıl Alınır?​

Bazı okullar adres değişikliğinin ne zaman yapıldığını görmek amacıyla Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi talep edebilir.

Bunun için:

• e-Devlet'e giriş yapın.
  • Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi hizmetini açın.
  • Belgenizi oluşturup indirebilirsiniz.

e-Kayıtta İstenebilecek Belgeler​

Okulun uygulamasına göre farklılık gösterebilmekle birlikte aşağıdaki belgeler talep edilebilir:

• Yerleşim Yeri (İkametgâh) Belgesi
  • Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi
  • Aynı Hanede İkamet Eden Kişi Belgesi
  • Kimlik Kartı
  • Velayet kararı (gerekiyorsa)
  • Vasi kararı (gerekiyorsa)
  • Adresi doğrulayan güncel fatura (gerektiğinde)
  • Kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi (adres değişikliği yapılan durumlarda)
  • Doğalgaz, elektrik veya su abonelik belgesi (okulun talebine göre)
Her okul aynı belgeleri istemeyebilir. Adres doğrulaması gereken özel durumlarda ek belge talep edilebilir.

Adres Bilgisi Güncel Değilse Ne Yapılmalı?​

Adresiniz güncel değilse öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü üzerinden adres kaydınızı güncellemeniz gerekir.

Adres bilgileriniz güncellendikten sonra e-Okul sistemi belirli süre içerisinde yeni adres bilgilerini esas alacaktır.

e-Kayıt Sorgulaması Nasıl Yapılır?​

Çocuğunuzun hangi okula kayıt hakkı kazandığını öğrenmek için:

• e-Devlet'e giriş yapın.
  • İlköğretim Okulları Adrese Göre Kayıt Okulu Sorgulama (e-Kayıt) hizmetini açın.
  • T.C. Kimlik Numaranız ile sorgulama yapabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular​

e-Kayıt için okula gitmek gerekiyor mu?​

Çoğu durumda kayıt işlemleri sistem üzerinden otomatik yapılmaktadır. Ancak okul yönetimi gerekli görürse belge teslimi için veliyi okula davet edebilir.

Adres değişikliği yaptıysam kayıt etkilenir mi?​

Evet. Adres Kayıt Sistemi'nde bulunan güncel adres bilgileriniz esas alınır. Bu nedenle taşınma durumunda adresinizi gecikmeden güncellemeniz önemlidir.

Adres doğrulama için fatura istenir mi?​

Bazı durumlarda okul yönetimi adres bilgisini doğrulamak amacıyla elektrik, su veya doğalgaz faturası, kira sözleşmesi ya da tapu belgesi talep edebilir. Bu uygulama özellikle yeni adres değişikliklerinde görülebilir.

2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (e-Kayıt) sayesinde öğrencilerin okul kayıt işlemleri büyük ölçüde dijital ortamda gerçekleştirilmektedir. Adres bilgilerinizin güncel olması, istenebilecek belgeleri önceden hazırlamanız ve e-Devlet üzerinden kayıt durumunuzu takip etmeniz işlemlerin sorunsuz ilerlemesine yardımcı olacaktır.