- Şube
- kocaeli
18 Haziran 2026 — Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) Mühendislik Fakültesi ile yapay zeka tabanlı otonom araç üreticisi UISEE, metropollerde gıda tedarik zincirini kökten değiştirecek fütüristik bir projeyi hayata geçirdi. "GreenRover" adı verilen otonom, gezici dikey tarım robotları, Singapur sokaklarında ilk ticari teslimat ve üretim görevine başladı.
Bu teknoloji sayesinde taze sebze ve yeşillikler, şehir dışındaki çiftliklerden kamyonlarla taşınmak yerine, doğrudan mahalle aralarında otonom olarak hareket eden güneş enerjili mobil dikey kapsüllerde yetiştirilip vatandaşın kapısına kadar ulaştırılıyor.Yürüyen Seralar: Sistem Nasıl Çalışıyor?
GreenRover, dışarıdan bakıldığında fütüristik bir lojistik aracını andırsa da içi tamamen en gelişmiş tarım teknolojileriyle (AgTech) donatılmış siber bir ekosistem. Yaklaşık bir minibüs büyüklüğündeki bu araçların içinde topraksız tarım (aeroponit mimari) uygulanıyor.Sistemin işleyiş adımları şu şekilde:
- Siber İklim Kontrolü: Aracın içindeki yapay zeka, bitkilerin (marul, nane, fesleğen, çilek vb.) ihtiyacı olan nem, sıcaklık ve karbondioksit oranını miligramı miligramına dengeliyor. Bitkiler, güneş panellerinden beslenen özel dalga boyundaki LED ışıklarla 24 saat kesintisiz büyüyor.
- Otonom Sipariş ve Göç: Şehrin veri ağına bağlı olan GreenRover, hangi mahallede taze sebze talebinin arttığını yapay zeka tahmin modelleriyle önceden seziyor ve o bölgeye doğru otonom olarak hareket ediyor.
- Dalından Kapıya Teslimat: Vatandaşlar mobil uygulama üzerinden sipariş verdiğinde, en yakın GreenRover kapılarına kadar geliyor. Araç durduğunda, müşteri gövdedeki siber robotik kollardan birinin o an canlı olarak hasat ettiği (kökünden kestiği) taptaze yeşilliği sıfır paketleme ve sıfır karbon ayak iziyle teslim alıyor.
Standart Tarım ile Gezici Dikey Tarımın Kıyası
Şehir içi lojistik maliyetlerini ve gıda israfını sıfırlamayı hedefleyen bu mobil üretim hücreleri, kaynak kullanımı açısından geleneksel yöntemlere büyük bir çalım atıyor:| Kaynak ve Verimlilik Kriteri | Standart Endüstriyel Tarım | GreenRover Mobil Dikey Sistem |
| Su Tüketimi | Ürün başına yüksek (Açık alan buharlaşması) | %95 daha az su (Kapalı devre aeroponik sisleme) |
| Lojistik ve Karbon Salınımı | Şehir dışından kamyonlarla taşıma (Yüksek emisyon) | Sıfır lojistik emisyonu (Tüketim noktasında üretim) |
| Tarım Alanı İhtiyacı | Dönümlerce yatay arazi ve toprak | Sadece aracın kapladığı 6 metrekarelik siber alan |
| Tazelik Ömrü / Raf Ömrü | Günlerce süren nakliye sonrası besin değeri kaybı | Sıfır saniye nakliye (Doğrudan tüketici önünde canlı hasat) |
"Gıda Lojistiğinde Devrimsel Bir Paradigm Değişimi"
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Şehirler Komitesi, GreenRover projesini yoğun nüfuslu megakentlerin gelecekteki beslenme kalkanı olarak tanımladı. Özellikle tarım arazisi olmayan adalar veya çöl ortasına kurulmuş metropoller için bu yürüyen seralar hayati bir çözüm sunuyor.İlk etapta Singapur'un akıllı banliyölerinde 20 araçlık bir filoyla hizmet vermeye başlayan GreenRover sistemi, başta Tokyo ve Dubai olmak üzere diğer dünya metropollerinin de ilgisini çekmiş durumda. Geliştirici şirket, 2026 yılının sonuna kadar araç içi yapay zeka yazılımını güncelleyerek tıbbi bitkiler ve mikro-yeşillikler gibi daha hassas ürün gruplarını da gezici üretim ağına dahil etmeyi planlıyor.