• 🚀 Paylaştıkça ve Davet Ettikçe Kazan!
    Forumumuzda konu açarak, mesaj yazarak ve arkadaşlarınızı davet ederek gelir elde edebilirsiniz.
    ✨ Hemen Üye Ol & Kazanmaya Başla

BİLGİ Askeri Okullar ve Polis Okulları Nedir? 2026 Güncel Başvuru Şartları ve Eğitim Rehberi

BİLGİ Askeri Okullar ve Polis Okulları Nedir? 2026 Güncel Başvuru Şartları ve Eğitim Rehberi

0 151

Administrator
Ticaret puanı: 0 / 0 / 0
ChatGPT Image 10 Şub 2026 12_02_33.png

Türkiye’de güvenlik mesleklerine ilgi duyan gençler için askeri okullar ve polis okulları, hem eğitim hem de kariyer fırsatı sunan önemli kurumlardır. Bu rehberde; askeri lise sonrası harp okulları, astsubay meslek yüksekokulları ile polis meslek yüksekokulları (PMYO), POMEM ve PAEM hakkında temel bilgiler, başvuru şartları ve eğitim süreçlerini sade şekilde bulabilirsiniz.

Askeri okullarda eğitim alan öğrenciler Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde subay veya astsubay olarak yetişirken; polis okullarında eğitim alan adaylar Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosunda görev alır.

🎓 Askeri Okullar Nedir?​

Askeri okullar; Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) bünyesinde bulunan harp okulları ve astsubay meslek yüksekokullarını kapsar. Öğrenciler hem akademik hem askeri eğitim alır.

👉 Temel şartlar arasında:

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Lise mezunu veya mezun olacak olmak
  • MSÜ sınavına katılmak
  • Belirli yaş sınırını aşmamak gibi kriterler bulunur.

👮 Polis Okulları Nedir?​

Polis adaylarının eğitim aldığı kurumlar:

• PMYO (Polis Meslek Yüksekokulu)
  • POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi)
  • PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi)
Bu okullarda adaylar; hukuk, güvenlik, fiziksel eğitim ve meslek dersleri alarak polislik mesleğine hazırlanır.

📊 Askeri Okullar ve Polis Okulları Karşılaştırma Tablosu​

ÖzellikAskeri OkullarPolis Okulları
Bağlı KurumMilli Savunma ÜniversitesiEmniyet Genel Müdürlüğü
MeslekSubay / AstsubayPolis Memuru / Amir
Eğitim TürüAskeri + AkademikMesleki + Güvenlik Eğitimi
Başvuru YoluMSÜ SınavıTYT / Lisans + Fiziki Test
DisiplinAskeri disiplinPolis disiplin sistemi
Görev AlanıKara, Deniz, Hava KuvvetleriEmniyet teşkilatı