• 🚀 Paylaştıkça ve Davet Ettikçe Kazan!
    Forumumuzda konu açarak, mesaj yazarak ve arkadaşlarınızı davet ederek gelir elde edebilirsiniz.
    ✨ Hemen Üye Ol & Kazanmaya Başla

Duster 2021 Otomatik Camlar Çalışmıyor mu? İşte Adım Adım Çözümü!

Duster 2021 Otomatik Camlar Çalışmıyor mu? İşte Adım Adım Çözümü!

2 83

sıradan birisi
Ticaret puanı: 1 / 0 / 0

2021 model Dacia Duster aracınızda otomatik camlar çalışmıyor mu? Servise gitmeden önce evde uygulayabileceğiniz cam resetleme, sigorta kontrolü ve pratik tamir adımları bu rehberde!

1. Adım: Cam Hafıza Sıfırlama (Kalibrasyon)​

Özellikle akü değişiminden veya kutup başının sökülmesinden sonra Dacia Duster araçlarda camların otomatik kaldırma fonksiyonu (tek tıkla kapanma) devre dışı kalabilir ya da camlar hiç hareket etmeyebilir.

Nasıl Yapılır?

1. Aracın kontağını açın (motoru çalıştırmanıza gerek yok).
  2. Sorunlu olan camı, düğmesine basılı tutarak tamamen indirin.
  3. Cam tamamen indikten sonra, düğmeyi bırakmadan 5 saniye daha basılı tutmaya devam edin.
  4. Ardından düğmeyi yukarı doğru çekerek camı tamamen kaldırın.
  5. Cam tamamen kapandığında, düğmeyi bırakmadan 5 saniye daha yukarı doğru çekili tutun.
  6. Kontağı kapatıp tekrar açın ve camı test edin.

2. Adım: Sigorta Kutusunun Kontrol Edilmesi​

Eğer camlardan hiç ses gelmiyor ve hiçbir şekilde hareket etmiyorsa, sorun yüksek ihtimalle atmış bir sigortadır.

• Nerede Bulunur? Dacia Duster 2021 modellerinde iç mekan sigorta kutusu, şoför tarafında, direksiyonun sol alt kısmındaki plastik kapağın arkasındadır.
  • Ne Yapılmalı? Kapağı açtığınızda şemada cam sembolü ($LŞ$ veya cam resmi) olan sigortayı bulun. Genellikle ön camlar için 25A veya 30A değerinde sigortalar kullanılır. Sigortanın içindeki ince tel kopmuşsa, aynı Amper değerinde yeni bir sigorta ile değiştirmeniz gerekir.

3. Adım: Cam Düğmesi (Anahtar) Oksitlenme Temizliği​

Duster modellerinde sürücü kapısındaki cam düğme paneli, yağmurlu günlerde kapı açıldığında su almaya müsaittir. Bu durum zamanla sıvı temasına ve içerideki devrelerin oksitlenmesine yol açar.

• Çözüm: Plastik bir sökme aparatı ile kapıdaki cam düğme panelini hafifçe yukarı doğru kanırtarak çıkarın. Arkasındaki soketi sökün. Elektrik kontak spreyi (WD-40 Elektronik Kontak Spreyi - yağsız olanı) sıkarak temizleyin ve kurumasını bekleyip tekrar takın.

4. Adım: Kapı Körüğü İçindeki Kablo Kopuklukları​

Dacia ve Renault grubu araçlarda kronikleşebilen bir diğer durum, sürücü kapısı açılıp kapandıkça kapı menteşelerinin arasındaki siyah lastik körüğün (makaronun) içinden geçen kabloların zamanla sertleşip kopmasıdır.

• Eğer sürücü kapısındaki ana panelden arka camlar açılıyor ama sağ ön cam açılmıyorsa, ya da kapıyı tam açtığınızda cam çalışıp kapattığınızda duruyorsa, bu körük içindeki tesisat kablolarında temassızlık veya kopma var demektir. Bir elektrikçinin bu kabloları eklemesi gerekebilir.

5. Adım: Cam Fitillerinin Sıkışması ve Motor Koruması​

2021 model Duster'larda güvenlik amacıyla "sıkışma önleyici" (anti-pinch) sistemi bulunur. Eğer cam fitillerinin arası toz, çamur veya pislikle dolmuşsa, cam yukarı çıkarken zorlanır. Cam motoru bunu bir engel (örneğin birinin eli) olarak algılar ve güvenlik amacıyla elektriği keserek camı durdurur.

• Çözüm: Cam fitillerinin içini ince bir bez ve sabunlu suyla temizleyin. Ardından fitillerin içine silikon sprey (silicone spray) uygulayarak camın rahat kaymasını sağlayın. Bu işlem cam motorunun yükünü hafifletecektir.

⚠️ Önemli Not: Yukarıdaki adımları uygulamanıza rağmen cam motorundan sadece "tık" sesi geliyor ama cam hareket etmiyorsa, cam motoru kömürü bitmiş veya cam krikosu (halatı) sarmış olabilir. Bu durumda mekanik bir müdahale gerektiğinden yetkili veya özel bir servise başvurmanız en doğrusu olacaktır.

sıradan birisi
Ticaret puanı: 1 / 0 / 0
Dacia Duster aracınızdaki cam sorununu çözerken takıldığınız spesifik bir adım oldu mu, yoksa sorun mekanik bir arızaya mı benziyor?

Ticaret puanı: 0 / 0 / 0
Aynı sorunu geçen ay yaşadım. Aküyü değiştirdikten sonra otomatik cam özelliği tamamen devre dışı kalmıştı. Buradaki resetleme işlemini uygulayınca herhangi bir servise gitmeden sorun çözüldü. Gerçekten faydalı ve anlaşılır bir anlatım olmuş.