Sağlıklı kalp ritmi, kalbin dinlenme halindeyken düzenli bir hızda ve ritimde atmasıdır. Bu ritim sadece hızla ilgili değil, aynı zamanda atışların arasındaki zaman aralıklarının eşit olmasıyla da ilgilidir.
1. Dinlenme Kalp Hızı (Nabız)
Yetişkin bir bireyde, fiziksel aktivite yapmadan, sakin bir durumda ölçülen sağlıklı nabız aralığı şöyledir:- Normal Aralık: Dakikada 60 ile 100 atım arasındadır.
- İdeal Aralık: Çoğu sağlıklı birey için dakikada 60 ile 80 atım arası ideal kabul edilir.
- Atletik Nabız: Düzenli ağır antrenman yapan sporcularda, kalp kası daha güçlü olduğu için dinlenme nabzı dakikada 40-60 atım seviyelerine kadar düşebilir ve bu durum sporcular için sağlıklıdır.
2. Kalp Ritminde Düzen
Sağlıklı bir kalbin atışı "sinüs ritmi" olarak adlandırılır. Bu, kalbin elektrik sisteminin doğru merkezden (sinüs düğümü) başladığı ve tüm kalp odacıklarına düzenli bir sırayla iletildiği anlamına gelir.- Düzenlilik: Atışlar arasındaki süreler birbirine eşittir.
- Düzensizlik (Aritmi): Kalbin çok hızlı (taşikardi), çok yavaş (bradikardi) veya düzensiz (tekler gibi) atması bir ritim bozukluğuna işaret edebilir.
3. Nabız Nasıl Ölçülür?
Nabzınızı en güvenilir şekilde iki noktadan ölçebilirsiniz:- Bilek: İşaret ve orta parmağınızı, başparmağınızın altındaki bilek kemiğinin iç kısmına nazikçe bastırarak hissedebilirsiniz.
- Boyun: İşaret ve orta parmağınızı gırtlağınızın hemen yanındaki boşluğa (karotis arter) hafifçe yerleştirerek hissedebilirsiniz.
- Yöntem: 30 saniye boyunca atışları sayıp 2 ile çarparak dakikadaki nabız sayınızı bulabilirsiniz.
4. Nabzı Etkileyen Faktörler
Sağlıklı bir bireyde nabız hızı şu durumlarda geçici olarak değişebilir ve bu normaldir:- Fiziksel Aktivite: Egzersiz sırasında nabız yükselir.
- Duygusal Durum: Heyecan, stres, korku veya yoğun sevinç nabzı hızlandırır.
- Vücut Isısı: Ateşli hastalıklarda kalp, vücudu soğutmak ve dokulara daha fazla oksijen taşımak için daha hızlı atar.
- İlaçlar ve Kafein: Bazı ilaçlar, fazla kafein veya nikotin nabız hızını artırabilir.
5. Ne Zaman Endişelenmeli?
Şu durumlarda bir hekime danışmak önemlidir:- Düzensizlik: Nabzınızın düzenli olmadığını, aralarda boşluklar olduğunu veya "atladığını" hissediyorsanız.
- Sebepsiz Yüksek/Düşük Nabız: Dinlenme halindeyken nabzınızın sürekli 100'ün üzerinde veya 60'ın altında olması (sporcu değilseniz).
- Eşlik Eden Belirtiler: Düzensiz ritimle beraber göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi veya bayılma hissi varsa bu durum acil tıbbi değerlendirme gerektirir.